2 dl havregryn
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
1 dl mandelmjöl
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk honung
2 ägg
Blanda först ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan honung och ägg och rör till en smet. Tryck ut i en avlång form med bakplåtspapper. Grädda i 125 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.
70 g bars (ca 2 st) ger 3 mg järn vilket är ungefär samma som innehållet i 3 portioner leverpastej (45g) och 100 gram ryggbiff. Eftersom järnet i vegetabilier är svårare att ta upp är det bra att äta något c-vitaminrikt till för att öka järnupptaget.
Kaffe och te minskar järnupptaget så det kan vara bra att inte dricka kaffe eller te i direkt anslutning till de järnrika måltiderna om du har ett högt järnbehov och svårt att tillgodose detta. Annars passar det fint med en kopp kaffe till dessa bars. Läs mer om det viktiga ämnet Järn på min blogg här.