Många vuxna och barn rör sig för lite enligt de rekommendationer som finns gällande fysisk aktivitet. Det är vanligt att småbarnsföräldrar tycker det är svårt att hitta tiden för motion samtidigt som barn tillbringar allt mer tid framför skärm. Här kommer tre tips och tre lekar som kan göra det både lättare och roligare att …
Min vardag som föräldrarledig
Utöver att jobba med kostrådgivning och personlig träning arbetar jag som fysioterapeut på Joint Academy. Mest av allt gör jag dock ett annat viktigt arbete då jag är föräldraledig med mina barn helt 2 heldagar och 3 halvdagar i veckan. Mina barn är 2, 6 och 9 år och jag skulle ljuga om jag sa …
Jod – viktigt för sköldkörteln och ämnesomsättningen
Jod ingår i sköldkörtelhormon och påverkar ämnesomsättningen. Jod förekommer naturligt i berggrunden och det är stor variation mellan olika geografiska områden. Jod i maten Joderat salt är en viktig källa till jod liksom mager fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Riskgrupper för lågt intag är veganer och de som inte använder joderat salt, exempelvis de som …
Selen – deltar i immunförsvaret
Selen deltar i immunförsvaret och det finns studier som visar att otillräcklig selenstatus är förknippad med ökad risk för vissa cancerformer. Selen i maten De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, vissa nötter, fröer, mejeriprodukter och ägg. Selen är ett grundämne som finns i jorden och därför varierar halterna av selen med hur …
Magnesium – ett ämne med många funktioner
Magnesium är viktigt för skelettet och omsättningen av kalcium samt för produktion av protein och för normal nerv- och muskelfunktion. Det sägs ofta att kramp orsakas av magnesiumbrist men det är väldigt ovanligt att det är brist på magnesium som är orsaken. Magnesium i maten Magnesium finns bland annat i nötter, frön, fullkornsprodukter och gröna …
Zink – behövs bland annat för immunsystemet
Zink är med och påverkar omsättningen av bland annat kolhydrater, proteiner, fett och några vitaminer. Det är också viktigt för immunsystemet. Zink i maten Zink finns bland annat i nötter, frön, kött, ost och andra mejeriprodukter samt fullkornsprodukter. Innehåll av zink i olika livsmedel, (per 100 g): Cashewnöt: 4,7 mg Valnöt: 2,8 mg Hasselnöt: 2,1 …
Näringsrika energirutor, ett gästrecept från Marie på Hemmabageriet
Jag heter Marie och är en självlärd hemmabagare som driver Instagramkontot @hemmabageriet.se samt bloggen www.hemmabageriet.se. I min receptbank hittar du alltifrån lättbakade bröd till glutenfri fika, sockerfria alternativ samt bullar och tårtor. Jag brinner lite extra för att baka bröd och då ska det gärna jäsa länge och kallt, dvs nattjäst bröd. Varje vecka skriver …
Kalcium – viktigt för skelett och tänder
Kalcium behövs när skelett och tänder bildas samt för nervsystemet och blodkoagulering. Det mesta, runt 99 procent av det kalcium som finns i kroppen finns bundet i skelett och tänder. Men även det fria kalciumet är viktigt då det spelar en roll för en rad processer i och mellan kroppens celler. Kalcium i maten Kalcium …
C-vitamin – hjälper till att bygga upp brosk och ben
C-vitamin är precis som Vitamin E en antioxidant. C-vitamin behövs bland annat för immunförsvaret samt för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. En annan viktig funktion för Vitamin C är att förbättra upptaget av järn. C-vitamin i maten C-vitamin finns i de flesta frukter, bär och grönsaker men mängden i olika sorter har stor …
E-vitamin – En antioxidant som skyddar våra vävnader
E-vitamin är en antioxidant vilket innebär att vitaminet förhindrar bildning av och skadeverkan från fria radikaler. E-vitamin har bland annat till uppgift att skydda våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner. E-vitamin i maten E-vitamin finns främst i frön, nötter, vegetabiliska oljor, ägg och avokado. Innehållet i …