Näst på tur i serien med hälsosamma storkok är köttfärssås. Denna gång har jag valt att göra en lite annorlunda variant som kanske kan passa de barn som inte gillar vanlig köttfärssås.
Hilda som är den enda i vår familj som inte är stormförtjust i köttfärssås, fick hjälpa mig med receptet. Hon hade fyra önskemål:
🍅 ingen tomatsås men gärna tomat bredvid
🧅 lök i små bitar
🤎 smak liknande brunsås
🥦 broccoli och ärter till
För att göra måltiden mer hälsosam valde jag att servera fullkornsspaghetti och flera olika grönsaker till (vilket stämde bra överens med Hildas önskemål). För att minska det mättade fettet och få en bra fettkvalitet använde jag havrematlagningsgrädde och lättmjölk till såsen och köttfärsen stekte jag i rapsolja.
1 kg köttfärs
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 kycklingbuljongtärning
2 dl havrematlagningsgrädde (iMat)
2 dl lättmjölk
1 tsk salt
En nypa svartpeppar
Skala och hacka löken. Bryn köttfärsen och låt löken vara med en kort stund. Smula i en kycklingbuljongtärning och häll på havregrädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
Vet du någon vars barn inte gillar köttfärssås? Tagga och tipsa gärna! Denna köttfärssås åt Hilda dubbla portioner av och den föll även övriga familjen i smaken.