Kostråd

Zink – behövs bland annat för immunsystemet

Zink är med och påverkar omsättningen av bland annat kolhydrater, proteiner, fett och några vitaminer. Det är också viktigt för immunsystemet.

Zink i maten

Zink finns bland annat i nötter, frön, kött, ost och andra mejeriprodukter samt fullkornsprodukter. 

Innehåll av zink i olika livsmedel, (per 100 g):

Cashewnöt: 4,7 mg

Valnöt: 2,8 mg

Hasselnöt: 2,1 mg

Mandelmjöl: 3 mg

Havremjöl: 2,6 mg

Vetemjöl: 0,6 mg

Pumpafrö: 8,4 mg

Solrosfrö: 7 mg

Knäckebröd (t.ex. delikatess): 3,1 mg

Fullkornsbröd: 1,4 mg

Fullkornspasta: 1 mg

Spenat färsk: 0,9 mg

Mangold: 0,6 mg

Ruccolasallat: 0,4 mg

Ryggbiff stekt: 4,4 mg

Fläskkotlett stekt: 3,4 mg

Lax stekt: 0,4 mg

Källa Livsmedelsverket

Behov av zink

Upptaget av zink underlättas av animaliska produkter. Därför gäller rekommendationerna för zink personer som äter en blandkost. Äter man en strikt vegetarisk kost rekommenderas ett intag som är 25-30 procent högre. Risken för att få brist på zink är liten i Sverige. Brist hos vuxna kan ge hudförändringar och försämrad sårläkning bland annat. 

Dagsbehov för olika grupper

Spädbarn och barn under 2 år: 5 mg

Barn 2-5 år: 6 mg

Barn 6-9 år: 7 mg

Flickor 10-13 år: 8 mg

Pojkar 10-13 år: 11 mg

Flickor 14-17 år: 9 mg

Pojkar 14-17 år: 12 mg

Kvinnor: 7 mg

Män: 9 mg

Gravida: 9 mg

Ammande: 11 mg

Källa Livsmedelsverket

Under fliken recept hittar ni bland annat dessa mellanmålsbollar och denna köttfärssås som är rika på zink.

Läs mer om mina tjänster kring kostrådgivning här!

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på