Zink är med och påverkar omsättningen av bland annat kolhydrater, proteiner, fett och några vitaminer. Det är också viktigt för immunsystemet.
Zink i maten
Zink finns bland annat i nötter, frön, kött, ost och andra mejeriprodukter samt fullkornsprodukter.
Innehåll av zink i olika livsmedel, (per 100 g):
Cashewnöt: 4,7 mg
Valnöt: 2,8 mg
Hasselnöt: 2,1 mg
Mandelmjöl: 3 mg
Havremjöl: 2,6 mg
Vetemjöl: 0,6 mg
Pumpafrö: 8,4 mg
Solrosfrö: 7 mg
Knäckebröd (t.ex. delikatess): 3,1 mg
Fullkornsbröd: 1,4 mg
Fullkornspasta: 1 mg
Spenat färsk: 0,9 mg
Mangold: 0,6 mg
Ruccolasallat: 0,4 mg
Ryggbiff stekt: 4,4 mg
Fläskkotlett stekt: 3,4 mg
Lax stekt: 0,4 mg
Behov av zink
Upptaget av zink underlättas av animaliska produkter. Därför gäller rekommendationerna för zink personer som äter en blandkost. Äter man en strikt vegetarisk kost rekommenderas ett intag som är 25-30 procent högre. Risken för att få brist på zink är liten i Sverige. Brist hos vuxna kan ge hudförändringar och försämrad sårläkning bland annat.
Dagsbehov för olika grupper
Spädbarn och barn under 2 år: 5 mg
Barn 2-5 år: 6 mg
Barn 6-9 år: 7 mg
Flickor 10-13 år: 8 mg
Pojkar 10-13 år: 11 mg
Flickor 14-17 år: 9 mg
Pojkar 14-17 år: 12 mg
Kvinnor: 7 mg
Män: 9 mg
Gravida: 9 mg
Ammande: 11 mg
Under fliken recept hittar ni bland annat dessa mellanmålsbollar och denna köttfärssås som är rika på zink.
Läs mer om mina tjänster kring kostrådgivning här!