Magnesium är viktigt för skelettet och omsättningen av kalcium samt för produktion av protein och för normal nerv- och muskelfunktion. Det sägs ofta att kramp orsakas av magnesiumbrist men det är väldigt ovanligt att det är brist på magnesium som är orsaken.
Magnesium i maten
Magnesium finns bland annat i nötter, frön, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker. Det finns också i kött, fisk och skaldjur. Magnesium får vi även i oss via dricksvattnet, främst i kommuner med hårt vatten.
Innehåll av magnesium i olika livsmedel, (per 100 g):
Cashewnöt: 257 mg
Valnöt: 151 mg
Hasselnöt: 148 mg
Mandelmjöl: 280 mg
Havremjöl: 110 mg
Vetemjöl: 21 mg
Pumpafrö: 592 mg
Solrosfrö: 320 mg
Knäckebröd (t.ex. delikatess): 110 mg
Fullkornsbröd: 53 mg
Fullkornspasta: 30 mg
Spenat färsk: 95 mg
Mangold: 81 mg
Ruccolasallat: 28 mg
Ryggbiff stekt: 26 mg
Fläskkotlett stekt: 32 mg
Lax stekt: 32 mg
Behov av magnesium
Brist på magnesium är väldigt ovanligt men kan uppstå vid kostrestriktion och vissa sjukdomar. Magnesiumbrist kan i allvarliga fall ge kramp. Andra symptom kan vara hämmad tillväxt och störd hjärtfunktion.
Dagsbehov för olika grupper
Spädbarn 6-11 månader: 80 mg
Barn 1-2 år: 85 mg
Barn 2-5 år: 120 mg
Barn 6-9 år: 200 mg
Barn 10-13 år: 280 mg
Kvinnor och flickor över 14 år: 280 mg
Män och pojkar över 14 år: 350 mg
Under fliken recept hittar ni många magnesiumrika recept, bland annat dessa mellanmålsbollar och dessa bars.