Kostråd

Kalcium – viktigt för skelett och tänder

Kalcium behövs när skelett och tänder bildas samt för nervsystemet och blodkoagulering. Det mesta, runt 99 procent av det kalcium som finns i kroppen finns bundet i skelett och tänder. Men även det fria kalciumet är viktigt då det spelar en roll för en rad processer i och mellan kroppens celler. 

Kalcium i maten

Kalcium finns i varierande mängd i de flesta livsmedel men allra mest hittar vi i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Många växtbaserade alternativ till mjölkprodukter är berikade. 

Innehåll av kalcium i olika livsmedel, (per 100 g):

Lättmjölk: 124 mg

Filmjölk 3%: 114 mg

Hårdost 17%: 880 mg

Halloumi: 633 mg

Keso: 50 mg

Kvarg 1%: 107 mg

Valnötter: 95 mg

Hasselnötter: 166 mg

Cashewnötter: 42 mg

Grönkål: 128 mg

Rucculasallat: 216 mg

Spenat: 83 mg

Jordgubbar: 18 mg

Morötter: 26 mg

Kikärtor: 68 mg

Svarta bönor: 75 mg

Pumpafrön: 63 mg

Kycklingfilé: 11 mg

Källa Livsmedelsverket

Behov av kalcium

Långvarig brist på kalcium kan orsaka benskörhet. Det kan leda till tillväxthämning hos barn. D-vitamin bygger in kalcium i skelettet och konstaterad benskörhet behandlas därför med tillskott av både kalcium och D-vitamin för att på så sätt minska risken för frakturer. 

Man kan också få i sig för mycket kalcium men det är enbart via överdosering av kosttillskott och då främst i kombination med högt intag av D-vitamin. Det kan leda till förkalkning av kroppens vävnader, njursten och njurskador. 

Dagsbehov för olika grupper

Spädbarn 6-11 månader: 540 mg

Barn 1-5 år: 600 mg

Barn 6-9 år: 700 mg

Barn, tonåringar 10-17 år: 900 mg

Vuxna: 800 mg

Gravida och ammande: 900 mg

Källa Livsmedelsverket

Under fliken recept hittar ni många kalciumrika recept, bland annat denna ugnspannkaka med kikärter och havre.

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på